THUYS BIJ MARCIA NOLTE

“De dingen die je om je heen ziet, beïnvloeden je. Je omgeving is zo groot of zo klein als je haar zelf maakt.”
Voor Thuyskamer, Amsterdams platform voor lokale creatieven, fotografeerde en interviewde ik ontwerpster Marcia Nolte.

“Esthetisch verantwoorde-, kwaliteitsportemonneetjes” vindt ontwerpster Marcia Nolte haar leren Crumilla beurzen. Eén van de belangrijkste kenmerken in alle producten die ze maakt of zelf gebruikt: kwaliteit. Van het materiaal dat ze overhoudt, maakt ze sleutelhangers. Wij gingen bij Marcia thuis op bezoek om te kijken hoe haar huiskamer eruit ziet en waar zij haar inspiratie uit haalt.

Marcia: “Vroeger hield ik van poëtisch en lievig werk, tegenwoordig gaat mijn interesse meer uit naar ‘recht toe recht aan’. Hoewel ik dat eigenkijk te negatief vind klinken voor wat ik bedoel. Ik houd van rechte vormen. Dat is het denk ik. Niet teveel poespas.”
Marcia trekt een dik boek uit de kast dat vol staat met Japanse grafische kunst en slaat het open op een bladzijde waar een ontwerp van artiest Tahadito Nadamoto op staat. “Deze poster is daar een goed voorbeeld van. Het is een helder en vrolijk beeld. Én het wringt een beetje. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld dat je deze kleuren of vormen niet snel bij elkaar zou plaatsen. En daarom werkt het dus heel goed. Dit vaasje is daar ook een mooi voorbeeld van. Mijn vriend (Bob) en ik kochten het pasgeleden in Tokyo, waar we een installatie maakten voor een expositie.” Het vaasje heeft een vaste plek op de plank boven de bank gekregen, in de woonkamer.

_MG_9561-sfw

“Bob is ook kunstenaar. Onder de naam We Make Carpets maken we installaties van materialen uit het dagelijks leven, die vaak lijken op tapijten of andere vormen van bekleding. Hey, maar vind je dit geen grappige kleurencombi dan? [wijst naar het vaasje]. Het past goed bij de poster van Nadamoto.”

_MG_9568-sfw

“In mijn portemonneetjes stop ik zoveel mogelijk verschillende kleurencombinaties, zodat er altijd wel eentje tussen zit die bij jouw persoonlijkheid past. Wat ik het mooiste vind aan het leer waar ik mee werk, is dat het naar de hand van de eigenaar gaat staan. Soms, als ik iemands Crumilla portemonnee na een jaar weer terugzie, valt het me op dat het een onderdeel van die persoon is geworden. Daar word ik zó blij van. Naast dat persoonlijke aspect, houd ik van dingen die lang mee gaan. Degelijke spullen, die je niet snel vervangt. Dan moeten ze dus ook jaren een bepaalde esthetiek blijven behouden en niet zomaar kapot gaan, ook niet als je ze dagelijks gebruikt.”

crumillas dubbel
Crumilla portemonnees bij Thuyskamer

“Een maker die mij inspireert, is glasontwerper Copier, die van 1901 tot 1991 leefde. In het boek ‘Copier Compleet’, wat ik ook in de boekenkast heb staan, staat servies dat in 1930 gemaakt is maar heel modern oogt. Dan heb je echt voor je tijd uit gedacht. Copier heeft niet willen ‘tierlantijnen’. Met minimale ingrepen past het binnen die tijd, maar blijft het aantrekkelijk door de jaren heen. Wat ik zo tof aan de kunstenaar vind, is dat hij op onderzoek uitgaat: ‘wat kan ik allemaal met glas?’ Hij heeft geëxperimenteerd met het materiaal door bijvoorbeeld het glas te verhitten op een andere temperatuur. Ik herken mezelf daarin omdat ik ook altijd uitga van het materiaal en wat ik er allemaal mee kan. Ik houd van veel verschillende disciplines hoor, maar heb het wel vaker met servies, dat het me boeit. Zo zag ik een keer een kopje in het Victoria and Albert Museum in Londen waar ik ontzettend van onder de indruk was. Dat kopje is zó perfect vormgegeven, dat wíl je gewoon hebben. Er zit een spanning tussen de kom en het voetje waar het op staat. Als je er naar kijkt, lijkt het voetje veel te hoog. Dat klopt voor je gevoel niet helemaal, maar de perfecte curven van het geheel lijken dat weer in balans te brengen. Als het voetje en het kommetje ten opzichte van elkaar de perfecte verhoudingen zouden hebben gehad, was het maar een saai kopje geweest.”

Je vindt Crumilla’s portemonnees en sleutelhangers in de winkel in de Nieuwe Nieuwstraat in Amsterdam en in de webshop.
Thuyskamershop.nl