MAN BIJT HOND: POOTJEBADERS

Samen met 70 Amsterdamse oma’s en een paar opa’s ging ik vorig weekend pootjebaden op Texel. Om het wereldrecord te verbreken. Voor Man Bijt Hond portretteerde ik onderstaande dames in tekst en beeld.

mg_2333-sfw-copy
Deze dames uit Amsterdam Noord waren afgelopen zaterdag de hele dag in touw om het wereldrecord pootjebaden te verbreken. Dat is helaas mislukt, maar de poging zal hen nog lang bijblijven. Niet alleen in hun herinnering. Ook in hun verkrampte voeten, zure kuitspieren, opspelende heupen en een verlaagd energieniveau. Over het zwaarste deel van de dag waren de ouderen het collectief eens: de tocht door rul zand naar de kustlijn, waar de zitpoging plaatsvond.

Op de foto hierboven ziet u Annie Beekman (85). Annie zit op sjoelen, koersbal en ouderen gymmastiek. Toch heeft ze  behoorlijk wat spierpijn overgehouden aan het pootjebaadavontuur. “Ik heb zo’n last van mijn rug en benen. Wat ben ik toch een oud wijf!” Ze verklaart dat ze soms niet doorheeft dat ze al zo oud is: “In mijn hoofd wil ik van alles en dan heb ik helemaal niet door dat ik het niet meer kan.” Normaal gesproken loopt mevrouw Beekman met een rollator, maar dat kon zaterdag niet altijd. Het laatste stuk door het zand naar de zee bijvoorbeeld. Ze had speciaal voor het uitje naar Texel haar “luxe rollator” meegenomen. Die is makkelijker opvouwbaar en lichter dan die andere.

 

_MG_2375-sfw

Dit is Annie Hilbrink, een jaartje jonger dan haar vriendin Annie Beekman. Mevrouw Hilbrink heeft wel wat last na zondag, maar vond dan ook dat ze “niet mocht piepen en moest doordouwen”. Dat viel wat zwaar door dat losse zand zonder rollator, maar het was het waard. In Amsterdam heeft ze een auto. Ze staat ook op de lijst voor een scootmobiel. “Maar daar wacht ik nog even mee hoor, ik zou me doodschamen.” Annie verveelt zich nooit: “Het is je eigen schuld als je je verveelt.” Ze zit, net zoals mevrouw Beekman, op sjoelen, koersbal en gym. En ze gaan samen naar de creaclub. “Ik heb zelfs Facebook op mijn Sumsing. O wacht, het is een Samsung.”

 

_MG_2306-sfw

Meet Els Aelberts, de meest beweeglijke van het stel. Eenentachtig jaar is ze, maar dat zou je haar niet geven. “Komt door de kleurspoeling”, verklapt ze. Toch hoeft Els vermoedelijk niet vaak meer haar ID te overleggen bij het kopen van een flesje wijn. Behalve van witte wijn in de zomer, houdt Els ook van dansen, klaverjassen en jongere mannen. Haar vriend is namelijk nog maar 76 en soms nodigt ze een “knappe vent” wel eens uit voor een beschuitje in de ochtend. Voor de grap natuurlijk. “Maar ze kijken me meestal aan alsof ik gek ben.” Van het dagje op Texel had mevrouw Aelberts geen last. Ze had vroeger al een 9 voor gymnastiek.

 

_MG_2345-sfw

Gonnie Sijmons van 79 heeft geen heimwee naar vroeger en maakt zich al helemaal niet druk om het potentiële moment dat ze minder mobiel is. Want waarom zou ze? Gonnie: “alles wat niet kan, dat kan niet”. En zo is het. Fietsen gaat niet meer, maar pootjebaden doet ze daarentegen als een pro. Toch gaat mevrouw Sijmons vandaag de hele dag in bed liggen. “Ik ben zó moe van zaterdag, maar had eerder deze week geen tijd om uit te rusten. Handwerkclub en andere afspraken”. Gelukkig voor Gonnie hoefde ze niet naar Texel te fietsen deze keer, zoals ze op haar tiende moest met haar vader, broers en zussen. “We vertrokken om half vijf in de ochtend om de boot van elf uur te halen. We hadden de hele weg ernaartoe tegenwind. Je kent het wel.”

 

_MG_2361-sfw

Hetty (84) was afgelopen zaterdag samen met haar man Arie (88) op pad. Ze zijn bijna 65 jaar getrouwd. Meneer en mevrouw de Ridder leerden elkaar kennen tijdens een dansavond op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Hetty was toen 17 jaar jong en moest tegen sluitingstijd gewoon met haar ouders mee naar huis. Dat deed je in die tijd nog: stappen met je vader en moeder.
Volgens mevrouw de Ridder is er geen geheim voor een goede relatie: “Dat gaat gewoon allemaal vanzelf”. In tegenstelling tot haar man laat haar fysieke gesteldheid haar de laatste jaren wel in de steek. Ze vindt het jammer dat Arie geen auto meer mag rijden en zelf heeft ze haar rijbewijs niet: “Toen ik voor de vierde keer zakte voor mijn examen dacht ik, laat maar.”