TELEGRAAF: HOE GAAT HET MET JE?

Voor de nieuwe rubriek ‘Hoe gaat het?’ interviewde Hortence Chen mij over mijn zoektocht naar liefde. Uiteraard wilde de journaliste weten of ik al een leuke man gevonden heb.

‘Goed hoor’ zeggen we meestal op de vraag hoe het met ons gaat. Vaak hebben we veel meer te vertellen. Marieke de Bra (36) geeft zich bloot op foto’s met haar Tinder-dates.

“Een nieuwe liefde in mijn leven is er nog niet. Maar ik date nog steeds af en toe via Tinder. Als ik een afspraakje heb, neem ik mijn fotocamera mee. Dan voel ik me zelfverzekerder. Want als de date geen succes is, heb ik altijd mijn camera nog. Ik maak foto’s van mezelf met al mijn dates, soms naakt. De foto’s, die vaak rauw en intiem zijn, gebruik ik voor mijn fotoserie Mannen met potentie.
Het project werd vorig jaar zomer door verschillende media opgepikt en er ontstond wat heisa om de foto’s. Veel mensen vonden het een bijzonder project, maar ik kreeg ook veel negatieve reacties. Ik werd uitgemaakt voor slet, maar dat deed me eigenlijk niets. Ik leef mijn leven zoals ik dat prettig vind. Negatieve reacties zie ik als frustraties en onzekerheden van anderen en ik vind het juist fijn dat mijn foto’s een discussie teweegbrengen.
Ik had een paar jaar geleden het vertrouwen in mannen en de liefde verloren. Ik koos altijd de verkeerde man. Niet per se een bad guy, maar een man die gewoon niet goed bij mij paste.
Mannen met potentie heeft mijn ogen geopend. Ik heb veel over mezelf geleerd. Bijvoorbeeld dat ik niet te snel over iemand moet oordelen. Ik probeer nu op Tinder de sympathieke koppen eruit te halen. Terwijl ik vroeger het uiterlijk, een knappe kop, en een goed lijf heel belangrijk vond.
Verder ben ik sinds afgelopen september ook bezig met een project over mannen op leeftijd die graag willen voetballen, maar te oud zijn om te rennen. Voetbalopa’s luidt de werktitel.
Voor een andere fotoserie Tindersetjes, fotografeer ik verliefde mensen die elkaar via de datingapp hebben gevonden.
Het gaat mij ook eens gebeuren; die éne leuke man ontmoeten. Ik geloof niet in de ware, maar toch denk ik dat ergens op deze aardbol iemand rondloopt die perfect bij mij en mijn energie past. Maar dat heeft tijd nodig. Mijn grootste liefde is momenteel fotografie. Ik kan me geen leven zonder camera voorstellen.”